středa 8. srpna 2007

Sycení CO2

Je sycení akvária CO2 pouze trend nebo to opravdu funguje? Jsou časy, kdy mi akvarijní rostliny rostou jako z vody :) bez jakéhokoli dosycování, nestíhám protrhávat akvárium a rozdávat známým. Pak ale často přijde období značného útlumu. Otázkou je, zda CO2 může pomoci. Není útlum růstu způsoben nějakou změnou kvality vody?
Pokud jde o dosycování akvárií CO2, je zřejmé, že se bez něj neobejdou speciální rostlinná akvária, kde jsou k vidění nádherně zbarvené druhy rostlin Když však zabrousíme do jejich původu, často zjistíme, že se ani nejedná o rostliny vhodné do akvárií, jde buď o rostliny bahení či dokonce suchozemské! Bez nadměrného osvětlení a dosycování CO2 dojde k tomu, co leckterý akvarista již zažil. Po koupi nádherně červené Alternanthery radost dlouho nevydrží. Rostlinka časem chřadne a chřadne, odhazuje postupně své listy, zarůstá řasou a nakonec je pohled na ještě nedávno atraktivní rostlinku tak žalostný, že ji z akvária raději odstraníme.
Otázkou při dosycování vody CO2 zůstává komfort akvarijních ryb. Je zřejmé, že v tomto případě stavíme akvarijní rostliny před akvarijní ryby. Není to tak dávno. kdy běžným vybavením akvárií byly naopak vzduchovací motorky pro "okysličování" vody. Dnes je takové jednání považováno za nešvar, který brzdí růst rostlin. Je třeba si však uzvědomit, že probublávání vody vzduchovacím kamínkem neznamená, že vodu sytíme kyslíkem. Vzduch, který dýcháme je přeci tvořen řadou dalších plynů, a to včetně CO2. Navíc jakékoli víření vody filrem a pohybem ryb přebytečný CO2 z akvária odstraňuje, a tak je na každém akvaristovi, kterou cestou se vydá. Rozhodně je nesmyslem přes den sytit akvárium CO2 a zároveň vzduchovat přes kamínek nebo vířit vodu silným průtokem filtru. Takto pouze plýtváme s drahým plynem. Kompromisem může být dosycování během dne, kdy CO2 akvarijní rostliny mohou spotřebovat a vzduchování během noci, kdy mírný nadbytek ryb lehce způsobí deficit kyslíku ve vodě. Rostliny v noci kyslík spotřebovávají také, neboť nedochází k fotosyntéze.
Pokud se přeci jen rozhodnete pro zavedení systému CO2 do vašeho akvária, přichází výběr vhodného způsobu. Tomu se budu věnovat v dalším příspěvku.
A jak jste na tom se sycením CO2 vy?

Žádné komentáře: