čtvrtek 16. srpna 2007

Možnosti hnojení CO2 (1)

Tak jsem se konečně rozhodl napsat další pokračování. Protože nemám příliš času na delší příspěvek, shrnu v tomto díle pouze základní možnosti přidávání CO2 do nádrže. Pokud se Vám bude zdát, že některé možnosti chybí, ocením případné komentáře.
Pokud jde o zdroje CO2, lze využít následující:
  • Získání CO2 pomocí kvasného procesu - lze buď podomácku použitím kvasnic a cukru, či je možné zakoupit komerční sady, které většinou obsahují lahev, hadičku, vzduchovací kamínek pro rozptyl CO2 v nádrži, kvasnou směs a aktivátor kvasného procesu. Po promíchání s vlažnou vodou se spustí kvasný proces, jehož produktem je CO2. Výhodou je levné řešení, nevýhodou je nemožnost přerušení sycení CO2 do nádrže v nočních hodinách, navíc při používání kvasnic je riziko kontaminace vody.
  • Využití CO2 bombiček - zde je nutné používat reaktor, který se ráno doplní pomocí sifonové lahve CO2. Ten pak pozvolna uniká do nádrže. Jde o velmi levné řešení, lze najít i komerční produkty, kdy CO2 je dodáváno ve spreji, cena nové náplně je však často i 200 Kč, nejlevnější jsem našel na e-shopu http://www.miga.cz/, kde ji lze zakoupit za 155 Kč. Vydrží asi na 40 naplnění, což vychází na 3,90 za den. Při obstarání sifonové láhve a použití bombiček (krabička stojí cca 12 Kč) se náklady sníží na 0,3 Kč / den.

  • Systémy s CO2 bombou s jehlovým ventilem - profesionální řešení, ovšem počáteční investice jsou značné, často 4 - 6 tis. Provoz je ovšem levný a jednoduchý, není třeba denně doplňovat reaktor či dohlížet na kvasný proces. Navíc lze dokoupit magnetický ventil a spínací hodiny, a tak automaticky vypínat sycení na noc.
  • Alternativní možnosti - zde bych zařadil např. systém Sera, kdy je zdrojem CO2 tableta, která se vloží do reaktoru. Výhodou je snadnost použití, není třeba žádných hadiček, bomb apod. Tablety jsou však celkem drahé. Alternativou je i přímé lití perlivé vody do akvária, s opatrností lze použít, ovšem hrozí předávkování, sám jsem jeden čas používal, ale velmi malá množství. Perlivou vodu lze využít i jako zdroj, kdy do víčka zavedete hadičku, pomocí kamínku pak unikající CO2 aplikujeme do nádrže. Vždy po mírném protřepání lahve, se účinek aplikace zesílí. Lze napojit i reaktor místo kamínku.

Žádné komentáře: